beerzel-hero-banner-web-Feb2019v3.jpg

“Ingebed in het groen, dat geeft een gevoel van luxe”

22 februari 2019

De inspiratie voor de appartementen in Hoog Beerzel? “Dat is het park”, zegt Elizabet Iglesias resoluut. Ze is een van de architecten die namens Iglesias Leenders Bylois Architecten werkt aan de ontwerpen. “Je woont er straks tussen de boomkruinen.”

De aanpak bij Hoog Beerzel is anders dan wat de architecte bij de meeste bouwprojecten tegenkomt. “Meestal begint men met het kappen van bomen en verwijderen van groen. Maar in Hoog Beerzel wordt de bebouwing aangepast aan het parkgebied. Dat maakt het tot een heel bijzondere site. De kwaliteiten van het park zijn zo mooi!”

Stoere parkvilla's

Dat wil trouwens niet zeggen dat de complexen onzichtbaar opgaan in het groen. Iglesias: “Het zijn stoere parkvilla's die een dialoog aangaan met hun omgeving. We hebben de complexen een beetje opgetild. Ze zweven als het ware, waardoor het park eronderdoor lijkt te lopen. Ook op het gelijkvloers hangen de terrassen dus boven het parkgazon. Daardoor blijft het park iets gemeenschappelijks en wordt het niet geprivatiseerd. Zo blijft de waarde van het gebied gegarandeerd. Elk appartementenblok heeft wel een tuin, aangelegd door een landschapsarchitect, zodat het parkgevoel blijft behouden.”

Klassieke soberheid

Het zijn dit soort elegante oplossingen die het project ook figuurlijk laten uitstijgen boven het maaiveld. “Hier hebben we de mogelijkheid om echt iets bijzonders neer te zetten”, zegt Iglesias. “De kwaliteit springt direct in het oog. Het straalt een chique klasse uit, zonder overdreven aanwezig te zijn, een soort klassieke soberheid. We willen ook iets creëren dat er over decennia nog steeds mooi uitziet. We gaan dus voor duurzame materialen die mooi verouderen, daardoor krijgt het met de jaren alleen maar meer karakter.”

Maximaal uitzicht

In de voorlopige schetsen vallen meteen de terrassen op die zich over de hele breedte uitstrekken, net als de glaspartijen tot aan de vloer. “Zo creëren we een sterke relatie tussen binnen en buiten”, legt Iglesias uit. “Op elke woonlaag liggen vier appartementen, ieder met de leefruimte op de hoek, zodat je maximaal uitzicht hebt op het groen. Je woont als het ware in de kruinen van de bomen, het park komt je woning in. Ingebed zijn in het groen, dat geeft een gevoel van luxe.” Of ze er zelf graag zou wonen? “Zeker! Dat heb ik met elke plek die ik teken. Ik voel me altijd heel betrokken bij een project.”