Woning-Dhoore-Vanweert-Hoog-Beerzel.jpg
Algemeen, Actueel, Wonen

Architectenbureau Dhoore Vanweert ARCH

31 januari 2020

INTERVIEW MET ARCHITECT JAN VANWEERT

Het architectenbureau Dhoore Vanweert ARCH uit Hasselt is één van de vier architectenbureaus die meewerkt aan de nieuwbouwwoningen in Hoog Beerzel. Jan Vanweert is enthousiast als we hem vragen naar zijn ervaringen.

Knipoog naar modernisme

Jan Vanweert: “Het is een plezier om woningen te mogen ontwerpen in zo’n fantastische omgeving. Het park en het weelderige groen dirigeerden als het ware onze ontwerpen. Onze opdracht was vrij specifiek: ontwerp woningen in open en halfopen bebouwing in een hedendaagse moderne architectuur die volledig opgaat in de bestaande context van het park. Een knipoog naar modernisme was toegelaten. Voor de rest mochten we ons creatief uitleven.”

Unieke architectuurstijl in het groen

“We hebben bij het ontwerp rekening gehouden met het uitgangspunt dat de architectuur een frisse en moderne uitstraling moet hebben zonder afbreuk te doen aan de reeds ontwikkelde parkappartementen. Net zoals de parkappartementen gaan ook de woningen volledig op in de omgeving: ze integreren zich in de bestaande context maar vallen net door hun specifieke architectuurstijl op als een element in het geheel.”

Elke woning is net ietsje anders

“Geen twee woningen zijn hetzelfde en dat is toch een bijzonder vertrekpunt bij deze projectontwikkeling. Elke woning is specifiek ontworpen vertrekkende van de oriëntatie, haar ligging in de verkaveling en het respect aan maximale privacy zowel binnen als buiten de woning. Wat alle woningen gemeen hebben zijn een garage of carport, een zeer ruime leefruimte die inspeelt op de oriëntatie en de mooie uitzichten op het groen, voldoende opbergmogelijkheden, minstens drie slaapkamers en zelfs soms een tweede badkamer of dressing.”

Veel ruimte en groen

“Daarnaast hebben we gezorgd dat elke woning veel ruimte en licht heeft. Het bestaande aanwezige groen moest natuurlijk optimaal behouden worden en vanuit de woning te zien zijn. Het inspelen op de bestaande hoogteverschillen op het terrein was een bijkomende uitdaging!”

BEN-woningen standaard

“In de opdracht stond ook dat de woningen het BEN-label moesten krijgen, maar dat was geen probleem. BEN-woningen zijn standaard geworden in ons bureau. Iedere woongelegenheid die wij tekenen voldoet aan de strengste energienormen. Hier in Hoog Beerzel zelfs iets meer via een doorgedreven isolatie, een compact bouwvolume en de inzet van de modernste technieken wat betreft verwarming, zonnepanelen en ventilatie.”

Plan eenvoudig je afspraak!