beerzel-img-hero-nieuws-architecten.jpg
Algemeen, Actueel, Wonen

Iglesias - Leenders - Bylois Architecten

07 februari 2020

INTERVIEW MET ARCHITECT Elizabet Iglesias

Als je in het portfolio van Iglesias – Leenders – Bylois Architecten kijkt, dan springt meer dan eens de architectuur in combinatie met een opvallend groene context in het oog. Het architectenbureau is in dat opzicht dus niet aan zijn proefstuk toe.

Het park als inspiratie

Elizabet Iglesias: “We waren ontzettend blij dat we mochten meewerken aan het project Hoog Beerzel. We hebben de zwevende appartementen en een aantal woningen ontworpen. De inspiratie voor onze ontwerpen vonden we in het oude park. De kwaliteiten van het park zijn zo mooi! De aanpak van 2B2C Projects is heel anders dan bij de meeste bouwprojecten: meestal begint men met het kappen van bomen en verwijderen van groen. Maar in Hoog Beerzel wordt de bebouwing aangepast aan het parkgebied. Dat maakt het tot een heel bijzondere site.”

Geen alledaagse woningen

“Onze opzet was om in dit unieke project de stereotypen die je in de Vlaamse woningmarkt ziet, te vermijden. We zijn daarom creatief te werk gegaan met de beschikbare oppervlakte. De woningen hebben een oppervlakte van respectievelijk 150 en 170 m². Binnen die afmetingen wilden we zoveel mogelijk leefruimte creëren. De oplossing zat in het goochelen met de ruimte op de verdieping. We hebben daar o.a. de gang breder gemaakt zodat die niet enkel een circulaire functie krijgt, maar ook kan dienen als extra werkruimte, om een bureau te plaatsen bijvoorbeeld.”

Het park naar binnen brengen

“Net zoals bij het ontwerp van de parkappartementen, hebben we getracht om het park zo veel mogelijk naar binnen te brengen. In de appartementen hebben we dat o.a. gedaan door het creëren van grote terrassen met heel veel glas. Ook in de woningen hebben we op het gelijkvloers grote raampartijen voorzien. Op het verdiep hebben we in het verlengde van de brede gang een balkon getekend om op die manier zowel op de beneden- als bovenverdieping het park naar binnen te halen. We willen de bewoners een unieke woonervaring geven waarbij licht en groen een belangrijke rol spelen.”

Plan eenvoudig je afspraak!